Кралица Елизабет II е била изправена пред възможна заплаха за убийство

...
Кралица Елизабет II е била изправена пред възможна заплаха за убийство
Коментари Харесай

ФБР с шокиращо разкритие за Елизабет II

Кралица Елизабет II е била изправена пред допустима опасност за ликвидиране по време на визитата ѝ в САЩ през 1983 година Това сочат документи, оповестени от ФБР. Архивните документи, които в този момент виждат бял свят, са свързани с пътуванията на починалата кралица до Щатите и заплаха от закани от ИРА.

Всъщност, опасността за ликвидиране е била отправена посредством полицейски чиновник в Сан Франциско. Този служител на реда, който постоянно посещавал локален ирландски пъб, предизвестил федералните сътрудници за позвъняване от мъж, с който се срещнал във въпросното заведение. Според служителя на реда мъжът споделил, че търси възмездие за щерка си, която " била убита в Северна Ирландия с гумен патрон ", написа BBC. 
-->
Заплахата е била отправена на 4 февруари 1983 година - към месец преди планувано визитата на кралица Елизабет II и брачна половинка ѝ принц Филип в Калифорния.

" Той щеше да се опита да навреди на кралица Елизабет и щеше да го направи или като пусне някакъв предмет от моста Голдън Гейт върху кралската яхта " Британия ", когато тя плава под него, или да се опита да я убие, когато тя посети националния парк Йосемити ", се споделя в оповестения документ, предава actualno.com. 

В отговор на тази опасност тайните служби са възнамерявали да предотвратят достъпа на хора до пешеходните пътеки по " Голдън Гейт ", с цел да може яхтата с кралицата да премине под него без произшествия. От документите не излиза наяве какви ограничения са били подхванати за обезопасяването на парк " Йосемити ".

Разкритата информация за плануваното нападение се съдържа във внушителните 102 страници, които са оповестени съ свободен достъп на уеб страницата на ФБР, откакто американски медии подават искане по Закона за независимост на информацията.

Много от държавните визити на починалата кралица в Съединени американски щати, в това число визитата на Западното крайбрежие през 1983 година, са осъществени по време на засиленото напрежение на фона на размириците в Северна Ирландия, напомня Offnews.

През 1976 година починалата кралица е в Ню Йорк за честванията на двестагодишнината на Америка. Документите разкриват по какъв начин е била издадена призовка на водач за това, че е прелетял с дребен аероплан над Battery Park с надпис " Англия, махай се от Ирландия ".

Преди персоналното посещаване на починалата кралица в Кентъки през 1989 година във вътрешна записка на ФБР се споделя, че " опцията за закани против английската монархия е непрекъснато налична от страна на Ирландската републиканска войска (ИРА) ". В нея се показва още, че " Бостън и Ню Йорк са помолени да останат нащрек за всевъзможни закани против кралица Елизабет II от страна на членове на ИРА ".

Същото е било годно и за Луисвил в Кентъки. Известно е, че починалата кралица, която е имала спортни коне, е посещавала Кентъки няколко пъти през живота си, с цел да се наслаждения на конните надпревари в щата, в това число на Кентъки Дерби.

По време на държавно посещаване през 1991 година починалата кралица трябваше да гледа бейзболен мач на " Балтимор Ориолс " дружно с президента Джордж Буш. ФБР предизвестява " Secret Service ", че " ирландски групи " възнамеряват митинги на стадиона и че " ирландска група е резервирала огромен брой билети за трибуните " за мача.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР